• Στις 24 Σεπτεμβρίου 1936, στα 50α γενέθλιά του, ο Δρ Edward Bach MRCS έδωσε τη δημόσια διάλεξή του στο Wallingford με τίτλο: Healing by Herbs.
  Αναφέρθηκε στους κύριους στόχους του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης με τα παρακάτω:
  "Πρώτον, για να σας περιγράψω μια νέα μέθοδο θεραπείας με βότανα. Δεύτερον, να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε φόβο που μπορεί να έχει κάποιος από εσάς για την ασθένεια. "
  Στη συνέχεια είπε:
  "Τα σημαντικά σημεία θεραπείας με αυτά τα βότανα είναι:
  (1) Ότι τα "φάρμακα" είναι όλα φτιαγμένα από όμορφα φυτά και δέντρα της Φύσης, και ότι κανένα από αυτά δεν είναι βλαβερό και μπορεί να κάνει κακό.
  (2) ότι χωρίς γνώση της ιατρικής η χρήση τους μπορεί να γίνει κατανοητή τόσο εύκολα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο νοικοκυριό."
  Ο Dr Bach μας άφησε μια αξιοσημείωτη κληρονομιά.
  Τα #ανθοϊάματα Bach είναι τόσο αποτελεσματικά και σήμερα όσο ήταν πριν από 84 χρόνια.
  Ευχαριστούμε πολύ Dr Bach
  Στις 24 Σεπτεμβρίου 1936, στα 50α γενέθλιά του, ο Δρ Edward Bach MRCS έδωσε τη δημόσια διάλεξή του στο Wallingford με τίτλο: Healing by Herbs. Αναφέρθηκε στους κύριους στόχους του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης με τα παρακάτω: "Πρώτον, για να σας περιγράψω μια νέα μέθοδο θεραπείας με βότανα. Δεύτερον, να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε φόβο που μπορεί να έχει κάποιος από εσάς για την ασθένεια. " Στη συνέχεια είπε: "Τα σημαντικά σημεία θεραπείας με αυτά τα βότανα είναι: (1) Ότι τα "φάρμακα" είναι όλα φτιαγμένα από όμορφα φυτά και δέντρα της Φύσης, και ότι κανένα από αυτά δεν είναι βλαβερό και μπορεί να κάνει κακό. (2) ότι χωρίς γνώση της ιατρικής η χρήση τους μπορεί να γίνει κατανοητή τόσο εύκολα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο νοικοκυριό." Ο Dr Bach μας άφησε μια αξιοσημείωτη κληρονομιά. Τα #ανθοϊάματα Bach είναι τόσο αποτελεσματικά και σήμερα όσο ήταν πριν από 84 χρόνια. Ευχαριστούμε πολύ Dr Bach
  Like
  1
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • Επιστροφή στα θρανία
  Καθώς αφήνουμε πίσω τη θέρμη του Καλοκαιριού και την δροσιά της θάλασσας, τα ξέγνοιαστα ξυπνήματα, τα βράδια χωρίς ρολόι, συναντιόμαστε με μια άλλη πραγματικότητα. Η Σχολική χρονιά. Είναι φυσιολογικό ίσως να υπάρχει λύπη λόγω του τέλους των διακοπών, έλλειψη καλής διάθεσης ή ακόμη και φόβος για την επιστροφή στο σχολείο. Κάθε νέα σχολική χρονιά, είναι μία καλή ευκαιρία για μία νέα αρχή. Τα παιδιά και οι γονείς καλούμαστε να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας. Δυσκολίες προσαρμογής, αποχωρισμού, ανησυχία, αντοχής, ανησυχία οικονομική κλπ
  Η νέα σχολική χρονιά θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε, να μάθουμε νέα δεδομένα, νέες πληροφορίες, να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες. Να αυτονομηθούμε, να κοινωνικοποιηθούμε, να γνωριστούμε με το παιδί μας, πρωτίστως όμως να γνωρίσουμε τον εαυτό μας αφού «Όποιος έχει παιδί, έχει τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο δάσκαλο στο σπίτι του».
  Αν με την έναρξη του καινούριου σχολικού έτους ή και λίγο πριν, αντιληφθούμε πως το παιδί μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, ωφέλιμο είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να συζητήσουμε την κατάσταση μαζί του. Αυτό θα μας βοηθήσει να προβούμε στην επιλογή της κατάλληλης βοήθειας.
  Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε, (ισχύει περισσότερο όταν πρόκειται για παιδί κάτω των 3-4 ετών) πως όταν παρατηρούμε μια συμπεριφορά, μια νοοτροπία στο παιδί μας, το πρώτο μας μέλημα είναι να παρατηρήσουμε προσεκτικά και βαθιά τον εαυτό μας. Ενίοτε και με την βοήθεια ειδικού. Μας έχει γίνει γνωστό από την ψυχολογία ότι εμείς οι ίδιοι πρωτίστως, χρειαζόμαστε βοήθεια και αλλαγή και δευτερευόντως τα παιδιά μας. Όταν εμείς οι γονείς δεχόμαστε βοήθεια, για την όποια δυσκολία που «αντιστοιχεί» στη συνεχιζόμενη προβληματική συμπεριφορά του παιδιού, το ίδιο το παιδί βελτιώνει τη συμπεριφορά του.
  Η συμβολή των ανθοϊαμάτων είναι μεγάλη στην έναρξη, στην προσαρμογή, όμως και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς.
  Το ανθοϊαμα Walnut του Dr Bach είναι χρήσιμο σε κάθε αλλαγή, καθότι είναι το ανθοϊαμα «των μεταβατικών καταστάσεων» σε διάφορα στάδια της ζωής. Συχνά οι αλλαγές μας βρίσκουν ευάλωτους ίσως και πολύ ευαίσθητους σε κάθε εξωτερική επιρροή. Το ανθοϊαμα Walnut του Dr Bach, μας προσφέρει ένα είδος άμυνας και ασφάλειας στην μεταβατική κατάσταση αυτή. Μας ισχυροποιεί έτσι ώστε να βιώσουμε την κάθε αλλαγή ήρεμα και ομαλά. π.χ είναι πολύ χρήσιμο σε παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο, ή αλλάζουν σχολείο ή επίπεδο εκπαίδευσης κλπ
  Αν είναι απαραίτητο να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, το ανθοϊαμα που είναι βοηθός μας είναι το Honeysuckle του Dr Bach. Χρησιμοποιείται όταν ψυχολογικάπαραμένουμε προσκολλημένοι, σε καταστάσεις που έχουμε ζήσει και δεν αφήνουμε χώρο στο παρόν και στις νέες εμπειρίες που αυτό μας προσφέρει. π.χ.ακούμε τα παιδάκια να λένε ότι θέλουν να παραμείνουν για πάντα μικρά και να πάνε στο ίδιο σχολείο με τους ίδιους φίλους. Είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν την άρνησή τους στο να μεγαλώσουν, κάτι το οποίο είναι δύσκολο αλλά και κουραστικό με βάση την δική τους αντίληψη, καθ ότι τα παιδιά βιώνουν ποικίλα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να εκφράσουν, να εκλογικεύσουν και κατ επέκταση να διαχειριστούν, είναι ίσως μια άρνηση στο να κάνουν ένα βήμα προς έναν τρόπο ζωής πιο αυτόνομο. Με την συμβολή του ανθοϊάματος Honeysuckle του Dr Bach, το παρελθόν ξεμακραίνει σαν ένα τρένο, που σε έφερε στον προορισμό σου και τώρα κίνησε γι αλλού. Γινόμαστε πιο δεκτικοί προς τη νέα εμπειρία χωρίς πικρία γι αυτό που αφήνουμε πίσω μας.
  Αν οι καινούργιες υποχρεώσεις φαντάζουν βουνό και πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις ψυχολογικές , οικονομικές αλλά και οργανωτικές, το ανθοϊαμα Elm του Dr Bach, θα βοηθήσει στο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις με ψυχραιμία, να ορίσουμε προτεραιότητες και να διευθετήσουμε όλα όσα χρειάζεται. Χωρίς αρνητισμό και με την συμβολή του Gentian του Dr Bach, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει αποτυχία, όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, ανεξάρτητα του όποιου αποτελέσματος. Κανένα εμπόδιο δε φαίνεται πάρα πολύ μεγάλο και κανένας στόχος δεν είναι υπερβολικός ώστε να αποθαρρυνθούμε. Οποιεσδήποτε δυσκολίες θα υπερνικηθούν στο τέλος.
  Το ανθοϊαμα Chamomile (Fes) μπορεί να μας προσφέρει συναισθηματική ισορροπία ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει εσωτερική αναστάτωση , καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα και αδυναμία απελευθέρωσης της συναισθηματικής έντασης.
  Το Olive του Dr Bach θα βοηθήσει στην υπερβολική κούραση, την εξάντληση και θα τονώσει την ενέργεια μας.
  Το Rescue remedy θα μας βγάλει από πολλές δύσκολες καταστάσεις, σε επείγουσες περιπτώσεις, επίσκεψη στον οδοντίατρο, ατύχημα, σε ξεσπάσματα θυμού, καυγάδες και ένταση στο σπίτι στο σχολείο στο παιχνίδι. Δίνει ανακούφιση και ηρεμία.
  Το ανθοϊαμα Mimulus του Dr Bach, θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά, μικρά και μεγάλα, που φοβούνται τη νέα αρχή καθώς θα δώσει κουράγιο, θα εξομαλύνει το άγχος και θα απολαύσουμε την συνεισφορά του στο να ανοιχτούμε πιο εύκολα και να πλησιάσουμε νέες παρέες. Για τα απόμακρα παιδιά, μικρά και μεγάλα που δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με τις καινούργιες παρέες το ανθοϊαμα Water Violet του Dr Bach, είναι ο πολύτιμος βοηθός μας.
  Αν νιώθουμε μοναξιά και έχουμε την τάση να ζητάμε να επικεντρωθεί όλη η προσοχή επάνω μας, μια κατάσταση δύσκολη για τους γύρω μας, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πολύ επίμονο και κουραστικό, τo Heather του Dr Bach μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε μέσα μας επάρκεια και σιγουριά, έτσι ώστε να μην αναζητάμε μονίμως το ρόλο του πρωταγωνιστή, παραγκωνίζοντας την ύπαρξη και τις ανάγκες των υπολοίπων.
  Αν το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, δεν τολμάμε, το ανθοϊαμα Larch του Dr Bach βοηθά στη ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και μας βοηθάει να εμπιστευθούμε τις δυνατότητες μας, να τολμήσουμε και να ζήσουμε τη νέα ''πρόκληση'' με ηρεμία και σιγουριά.
  Για το παιδάκι μας που φοβάται να πει το μάθημα παρ’ ότι έχει διαβάσει και ξέρει την σωστή απάντηση, την λέει από μέσα του αλλά, «είναι και αυτός ο δάσκαλος που τι θα πει αν κάνω λάθος», το ανθοϊαμα Cerato του Dr Bach, θα μας ενδυναμώσει ώστε να έχουμε μεγαλύτερη πίστη στην κρίση μας, να μπορέσουμε να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή και να εμπιστευόμαστε την διαίσθησή μας.
  Αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην συγκέντρωση, στο διάβασμα αλλά και στην αφομοίωση των πολλών νέων πληροφοριών, το Bush Fuchsia από τα ανθοϊάματα Αυστραλίας είναι ο κατάλληλος σύμμαχος μας.
  Αν θέλουμε να διαθέτουμε την συνείδηση μας στο παρόν και στην πραγματικότητα, ο Dr Bach μας έχει συστήσει το ανθοϊαμα Clematis, το οποίο θα μας βοηθήσει. Βοηθάει ακόμα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο παρόν.
  Ο Dr Bach μας έχει συστήσει το ανθοϊαμαανθοϊαμα Red Chestnut, ένα ανθοϊαμα που θα μας βοηθήσει εάν έχουμε μεγάλη προσκόλληση σ' αγαπημένα μας πρόσωπα ή το να έχουμε υπερπροστατευτική συμπεριφορά δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς και στους γύρω μας, όπως επίσης εάν χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας ως «Γονείς που σταθερά ανησυχούν για τα παιδιά τους».
  Το ανθοϊαμα Chicory του Dr Bach θα μας βοηθήσει αν γύρω μας διαμαρτύρονται ότι η συμπεριφορά μας είναι κτητική και η φροντίδα μας για τους άλλους, είναι εγωκεντρική και επεμβατική. Ότι παρεμβαίνουμε και γκρινιάζουμε. Όταν αντιπαθούμε την μοναξιά και απαιτούμε συνεχή προσοχή π.χ. κτητική αυταρχική μητέρα που κρατά τα ενήλικα παιδιά «κάτω από την φροντίδα της», ή ο κτητικός γονέας που φανερώνει τους «πόνους της καρδιάς» όποτε μια κόρη προσπαθεί να φύγει από το σπίτι. Το ανθοϊαμα Chicory είναι επίσης καλό για τα παιδιά που προβάλλουν σταθερές και αδικαιολόγητες απαιτήσεις για προσοχή.
  Με την ανεκτίμητη συμβολή του ανθοϊάματος αυτού, το συναίσθημα της αγάπης εκπληρώνεται, δεν χρειαζόμαστε την διαβεβαίωση των άλλων ανθρώπων πως είμαστε αντάξιοι της αγάπης. Μας προσφέρει την δυνατότητα να εκδηλώσουμε θέρμη, καλοσύνη, μας επιτρέπει να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους, χωρίς να τους καταπιέζουμε, και να δείξουμε ότι είμαστε ευαίσθητοι στις ανάγκες άλλων ανθρώπων.
  Με όλους αυτούς τους εξαιρετικούς βοηθούς τα ανθοϊάματα, με όλο το μεγαλείο της φύσης που μας προσφέρει τα δώρα της πλουσιοπάροχα χωρίς παρενέργειες, άμεσα και αποτελεσματικά, ή νέα σχολική χρονιά θα είναι όμορφη και δημιουργική.
  Έβελυν Δασκαλάκη Ψυχολόγος
  https://evelind.wordpress.com/.../%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf.../
  Κοινοποιήστε ελεύθερα
  Επιστροφή στα θρανία Καθώς αφήνουμε πίσω τη θέρμη του Καλοκαιριού και την δροσιά της θάλασσας, τα ξέγνοιαστα ξυπνήματα, τα βράδια χωρίς ρολόι, συναντιόμαστε με μια άλλη πραγματικότητα. Η Σχολική χρονιά. Είναι φυσιολογικό ίσως να υπάρχει λύπη λόγω του τέλους των διακοπών, έλλειψη καλής διάθεσης ή ακόμη και φόβος για την επιστροφή στο σχολείο. Κάθε νέα σχολική χρονιά, είναι μία καλή ευκαιρία για μία νέα αρχή. Τα παιδιά και οι γονείς καλούμαστε να βρούμε τρόπους για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες μας. Δυσκολίες προσαρμογής, αποχωρισμού, ανησυχία, αντοχής, ανησυχία οικονομική κλπ Η νέα σχολική χρονιά θα μας βοηθήσει να εξελιχθούμε, να μάθουμε νέα δεδομένα, νέες πληροφορίες, να αποκτήσουμε νέες δεξιότητες. Να αυτονομηθούμε, να κοινωνικοποιηθούμε, να γνωριστούμε με το παιδί μας, πρωτίστως όμως να γνωρίσουμε τον εαυτό μας αφού «Όποιος έχει παιδί, έχει τον μεγαλύτερο και σπουδαιότερο δάσκαλο στο σπίτι του». Αν με την έναρξη του καινούριου σχολικού έτους ή και λίγο πριν, αντιληφθούμε πως το παιδί μας δυσκολεύεται να προσαρμοστεί, ωφέλιμο είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο στο να συζητήσουμε την κατάσταση μαζί του. Αυτό θα μας βοηθήσει να προβούμε στην επιλογή της κατάλληλης βοήθειας. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε, (ισχύει περισσότερο όταν πρόκειται για παιδί κάτω των 3-4 ετών) πως όταν παρατηρούμε μια συμπεριφορά, μια νοοτροπία στο παιδί μας, το πρώτο μας μέλημα είναι να παρατηρήσουμε προσεκτικά και βαθιά τον εαυτό μας. Ενίοτε και με την βοήθεια ειδικού. Μας έχει γίνει γνωστό από την ψυχολογία ότι εμείς οι ίδιοι πρωτίστως, χρειαζόμαστε βοήθεια και αλλαγή και δευτερευόντως τα παιδιά μας. Όταν εμείς οι γονείς δεχόμαστε βοήθεια, για την όποια δυσκολία που «αντιστοιχεί» στη συνεχιζόμενη προβληματική συμπεριφορά του παιδιού, το ίδιο το παιδί βελτιώνει τη συμπεριφορά του. Η συμβολή των ανθοϊαμάτων είναι μεγάλη στην έναρξη, στην προσαρμογή, όμως και κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Το ανθοϊαμα Walnut του Dr Bach είναι χρήσιμο σε κάθε αλλαγή, καθότι είναι το ανθοϊαμα «των μεταβατικών καταστάσεων» σε διάφορα στάδια της ζωής. Συχνά οι αλλαγές μας βρίσκουν ευάλωτους ίσως και πολύ ευαίσθητους σε κάθε εξωτερική επιρροή. Το ανθοϊαμα Walnut του Dr Bach, μας προσφέρει ένα είδος άμυνας και ασφάλειας στην μεταβατική κατάσταση αυτή. Μας ισχυροποιεί έτσι ώστε να βιώσουμε την κάθε αλλαγή ήρεμα και ομαλά. π.χ είναι πολύ χρήσιμο σε παιδιά που πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο, ή αλλάζουν σχολείο ή επίπεδο εκπαίδευσης κλπ Αν είναι απαραίτητο να αφήσουμε πίσω το παρελθόν, το ανθοϊαμα που είναι βοηθός μας είναι το Honeysuckle του Dr Bach. Χρησιμοποιείται όταν ψυχολογικάπαραμένουμε προσκολλημένοι, σε καταστάσεις που έχουμε ζήσει και δεν αφήνουμε χώρο στο παρόν και στις νέες εμπειρίες που αυτό μας προσφέρει. π.χ.ακούμε τα παιδάκια να λένε ότι θέλουν να παραμείνουν για πάντα μικρά και να πάνε στο ίδιο σχολείο με τους ίδιους φίλους. Είναι ο τρόπος τους να εκφράσουν την άρνησή τους στο να μεγαλώσουν, κάτι το οποίο είναι δύσκολο αλλά και κουραστικό με βάση την δική τους αντίληψη, καθ ότι τα παιδιά βιώνουν ποικίλα συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να εκφράσουν, να εκλογικεύσουν και κατ επέκταση να διαχειριστούν, είναι ίσως μια άρνηση στο να κάνουν ένα βήμα προς έναν τρόπο ζωής πιο αυτόνομο. Με την συμβολή του ανθοϊάματος Honeysuckle του Dr Bach, το παρελθόν ξεμακραίνει σαν ένα τρένο, που σε έφερε στον προορισμό σου και τώρα κίνησε γι αλλού. Γινόμαστε πιο δεκτικοί προς τη νέα εμπειρία χωρίς πικρία γι αυτό που αφήνουμε πίσω μας. Αν οι καινούργιες υποχρεώσεις φαντάζουν βουνό και πρέπει να έρθουμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις ψυχολογικές , οικονομικές αλλά και οργανωτικές, το ανθοϊαμα Elm του Dr Bach, θα βοηθήσει στο να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις με ψυχραιμία, να ορίσουμε προτεραιότητες και να διευθετήσουμε όλα όσα χρειάζεται. Χωρίς αρνητισμό και με την συμβολή του Gentian του Dr Bach, θα συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχει αποτυχία, όταν κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, ανεξάρτητα του όποιου αποτελέσματος. Κανένα εμπόδιο δε φαίνεται πάρα πολύ μεγάλο και κανένας στόχος δεν είναι υπερβολικός ώστε να αποθαρρυνθούμε. Οποιεσδήποτε δυσκολίες θα υπερνικηθούν στο τέλος. Το ανθοϊαμα Chamomile (Fes) μπορεί να μας προσφέρει συναισθηματική ισορροπία ιδιαίτερα όταν συνυπάρχει εσωτερική αναστάτωση , καταθλιπτική διάθεση, ευερεθιστότητα και αδυναμία απελευθέρωσης της συναισθηματικής έντασης. Το Olive του Dr Bach θα βοηθήσει στην υπερβολική κούραση, την εξάντληση και θα τονώσει την ενέργεια μας. Το Rescue remedy θα μας βγάλει από πολλές δύσκολες καταστάσεις, σε επείγουσες περιπτώσεις, επίσκεψη στον οδοντίατρο, ατύχημα, σε ξεσπάσματα θυμού, καυγάδες και ένταση στο σπίτι στο σχολείο στο παιχνίδι. Δίνει ανακούφιση και ηρεμία. Το ανθοϊαμα Mimulus του Dr Bach, θα βοηθήσει τα ντροπαλά παιδιά, μικρά και μεγάλα, που φοβούνται τη νέα αρχή καθώς θα δώσει κουράγιο, θα εξομαλύνει το άγχος και θα απολαύσουμε την συνεισφορά του στο να ανοιχτούμε πιο εύκολα και να πλησιάσουμε νέες παρέες. Για τα απόμακρα παιδιά, μικρά και μεγάλα που δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν με τις καινούργιες παρέες το ανθοϊαμα Water Violet του Dr Bach, είναι ο πολύτιμος βοηθός μας. Αν νιώθουμε μοναξιά και έχουμε την τάση να ζητάμε να επικεντρωθεί όλη η προσοχή επάνω μας, μια κατάσταση δύσκολη για τους γύρω μας, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει πολύ επίμονο και κουραστικό, τo Heather του Dr Bach μπορεί να μας βοηθήσει να νιώσουμε μέσα μας επάρκεια και σιγουριά, έτσι ώστε να μην αναζητάμε μονίμως το ρόλο του πρωταγωνιστή, παραγκωνίζοντας την ύπαρξη και τις ανάγκες των υπολοίπων. Αν το πρόβλημά μας είναι η έλλειψη αυτοπεποίθησης και δεν πιστεύουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις, δεν τολμάμε, το ανθοϊαμα Larch του Dr Bach βοηθά στη ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και μας βοηθάει να εμπιστευθούμε τις δυνατότητες μας, να τολμήσουμε και να ζήσουμε τη νέα ''πρόκληση'' με ηρεμία και σιγουριά. Για το παιδάκι μας που φοβάται να πει το μάθημα παρ’ ότι έχει διαβάσει και ξέρει την σωστή απάντηση, την λέει από μέσα του αλλά, «είναι και αυτός ο δάσκαλος που τι θα πει αν κάνω λάθος», το ανθοϊαμα Cerato του Dr Bach, θα μας ενδυναμώσει ώστε να έχουμε μεγαλύτερη πίστη στην κρίση μας, να μπορέσουμε να ακούσουμε την εσωτερική μας φωνή και να εμπιστευόμαστε την διαίσθησή μας. Αν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στην συγκέντρωση, στο διάβασμα αλλά και στην αφομοίωση των πολλών νέων πληροφοριών, το Bush Fuchsia από τα ανθοϊάματα Αυστραλίας είναι ο κατάλληλος σύμμαχος μας. Αν θέλουμε να διαθέτουμε την συνείδηση μας στο παρόν και στην πραγματικότητα, ο Dr Bach μας έχει συστήσει το ανθοϊαμα Clematis, το οποίο θα μας βοηθήσει. Βοηθάει ακόμα να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο παρόν. Ο Dr Bach μας έχει συστήσει το ανθοϊαμαανθοϊαμα Red Chestnut, ένα ανθοϊαμα που θα μας βοηθήσει εάν έχουμε μεγάλη προσκόλληση σ' αγαπημένα μας πρόσωπα ή το να έχουμε υπερπροστατευτική συμπεριφορά δημιουργεί πρόβλημα σε εμάς και στους γύρω μας, όπως επίσης εάν χαρακτηρίζουμε τον εαυτό μας ως «Γονείς που σταθερά ανησυχούν για τα παιδιά τους». Το ανθοϊαμα Chicory του Dr Bach θα μας βοηθήσει αν γύρω μας διαμαρτύρονται ότι η συμπεριφορά μας είναι κτητική και η φροντίδα μας για τους άλλους, είναι εγωκεντρική και επεμβατική. Ότι παρεμβαίνουμε και γκρινιάζουμε. Όταν αντιπαθούμε την μοναξιά και απαιτούμε συνεχή προσοχή π.χ. κτητική αυταρχική μητέρα που κρατά τα ενήλικα παιδιά «κάτω από την φροντίδα της», ή ο κτητικός γονέας που φανερώνει τους «πόνους της καρδιάς» όποτε μια κόρη προσπαθεί να φύγει από το σπίτι. Το ανθοϊαμα Chicory είναι επίσης καλό για τα παιδιά που προβάλλουν σταθερές και αδικαιολόγητες απαιτήσεις για προσοχή. Με την ανεκτίμητη συμβολή του ανθοϊάματος αυτού, το συναίσθημα της αγάπης εκπληρώνεται, δεν χρειαζόμαστε την διαβεβαίωση των άλλων ανθρώπων πως είμαστε αντάξιοι της αγάπης. Μας προσφέρει την δυνατότητα να εκδηλώσουμε θέρμη, καλοσύνη, μας επιτρέπει να ενδιαφερόμαστε για τους άλλους, χωρίς να τους καταπιέζουμε, και να δείξουμε ότι είμαστε ευαίσθητοι στις ανάγκες άλλων ανθρώπων. Με όλους αυτούς τους εξαιρετικούς βοηθούς τα ανθοϊάματα, με όλο το μεγαλείο της φύσης που μας προσφέρει τα δώρα της πλουσιοπάροχα χωρίς παρενέργειες, άμεσα και αποτελεσματικά, ή νέα σχολική χρονιά θα είναι όμορφη και δημιουργική. Έβελυν Δασκαλάκη Ψυχολόγος https://evelind.wordpress.com/.../%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf.../ Κοινοποιήστε ελεύθερα
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • Ανθοϊάματα. Η κακοποίηση και το τραύμα που προκαλείται στον άνθρωπο από αυτήν και καθορίζει όλη την μετέπειτα ζωή του και θα συζητήσουμε για τα Ιάματα που τον βοηθούν. https://www.youtube.com/watch?v=mRj2cqiLTZg

  https://www.brighteon.com/dashboard/videos/57a99338-7f0b-48da-9ac2-505f50531c26
  Ανθοϊάματα. Η κακοποίηση και το τραύμα που προκαλείται στον άνθρωπο από αυτήν και καθορίζει όλη την μετέπειτα ζωή του και θα συζητήσουμε για τα Ιάματα που τον βοηθούν. https://www.youtube.com/watch?v=mRj2cqiLTZg https://www.brighteon.com/dashboard/videos/57a99338-7f0b-48da-9ac2-505f50531c26
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • Τοξικοί γονείς. Πως να μιλήσει, να γράψει κανείς για τους τοξικούς γονείς. Πως να θίξει ένα θέμα που αφορά τους γονείς.

  Όμως δεν είναι όλοι οι γονείς ΓΟΝΕΙΣ. Υπάρχουν και αυτοί οι γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Ας μιλήσουμε όμως για τους τοξικούς γονείς.

  Οι πιο τοξικοί γονείς πολλές φορές είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου τοξικοί.

  Σον κόσμο εμφανίζονται ως οι πιο φυσιολογικοί γονείς όλων. Τα παιδιά αυτών των γονέων δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν « δηλητηριαστεί » . Ούτε κανείς άλλος μπορεί να το διακρίνει, μέχρι να είναι πολύ αργά.

  Μερικοί τοξικοί γονείς επίσης κακοποιούν τα παιδιά τους, είτε σωματικά είτε ψυχικά. Στην περίπτωση αυτή, είναι επίσης προφανές ότι είναι τοξικοί και τα παιδιά μπορούν με κάποια βοήθεια ή ακόμα και επισήμανση, ενδεχομένως να κατανοήσουν αυτό το είδος της κακοποίησης και να συνειδητοποιήσουν πώς έχουν επηρεαστεί από αυτήν. Συνεπώς, μπορούν να προβλέψουν και να μάθουν να ελέγχουν μια τέτοια κακοποίηση για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της, κάποιες φορές και κάποιες άλλες σ΄ ένα βαθμό σε σπάνιες περιπτώσεις εντελώς. Αργότερα στην ενηλικίωση ο άνθρωπος είναι σε θέση να κατανοεί και με τι τρόπο επηρεάστηκε αλλά και σε ποιους τομείς.

  Θύματα του εαυτού τους οι τοξικοί γονείς κ ως εκ τούτου πείθουν τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και όλους τους άλλους ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Κάτι που πραγματικά το πιστεύουν. Η τοξικότητά τους γίνεται ακόμα πιο σοβαρή επειδή είναι καλά κρυμμένη. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κακή πρόθεση, απλά και μόνο επειδή ούτε οι ίδιοι θα το είχαν σκεφτεί ποτέ αλλά δεν είναι και κάτι που μπορεί να διακρίνει κανείς ή και να αποδείξει τόσο απλά.

  Ο ψυχαναλυτής Gerald Schoenewolf, Ph.D αναφέρει ένα περιστατικό, στο οποίο μια διαταραγμένη μητέρα αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη κόρη της σαν να είχε εκείνη διαταραχθεί. Η μητέρα ήταν σε πλήρη άρνηση της δικής της διαταραχής. Καθώς η κόρη της μεγάλωνε, τα μικρότερα αδέλφια της « γνώριζαν » εκ της μητρός και της συμπεριφοράς αυτής ότι το κορίτσι είχε προβλήματα και την αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο που την αντιμετώπιζε και η μητέρα τους.

  Στην κανονική, υγιή ανατροφή των παιδιών, ο χαρακτήρας ενός παιδιού στηρίζεται και ενθαρρύνεται από τους γονείς, το παιδί αισθάνεται ότι έχει σωστή κρίση, υγιή ένστικτα και είναι κάποιος που είναι αξιόπιστος και λογικός. Στο είδος της ανατροφής που αναφέρθηκε παραπάνω, το παιδί έχει ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά. Όταν ντροπιάζεις ένα παιδί δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι νευρολογικές διαδρομές που έχουν σκέψεις αυτοεκτίμησης. Το μίσος για τον εαυτό είναι σπόρος που φυτεύεται από έξω. Όταν το κάνεις αυτό σε ένα παιδί, γίνεται ένα ζιζάνιο τόσο χοντρό, μεγαλώνει τόσο γρήγορα, που το παιδί δεν ξέρει κάτι άλλο. Γίνεται κάτι τόσο φυσικό όσο φυσική είναι η βαρύτητα.

  Η μητέρα του κοριτσιού πήγαινε στο γιατρό ξανά και ξανά και εμφανιζόταν εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση της κόρης της. Αυτό έκανε το κορίτσι να φαίνεται ακόμα πιο διαταραγμένο, επειδή βαθιά μέσα της ήξερε ότι η μητέρα της υποκρινόταν. Για τη μητέρα της, το κορίτσι ήταν αμείλικτο, ανεξήγητα επιθετικό.

  Τελικά, η μικρή εγκατέλειψε την προσπάθεια να είναι το καλό παιδί και άρχισε να συμπεριφέρεται όπως θα ήθελε η μητέρα της. Τελικά, άρχισε να την μισεί: « Θέλω να την σκοτώσω » , έλεγε στους γιατρούς. Η μητέρα απαντούσε, κλαίγοντας: « Απλά δεν ξέρω γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Ο σύζυγός μου και εγώ έχουμε δοκιμάσει τα πάντα για να την βοηθήσουμε » .

  ‘Ένας απ του παράγοντες που συντέλεσε για να συμβεί αυτό εξηγείτε κατά κάποιο τρόπο από το πείραμα συμμόρφωσης του Asch,* το οποίο απέδειξε (ή τουλάχιστον κατέδειξε, γιατί όπως έχουν πει οι κοινωνικές επιστήμες δεν υπάρχει απόδειξη) ότι η πνευματική ανεξαρτησία του ανθρώπου είναι ένας μύθος.

  Ένα σημαντικό στοιχείο που κατέδειξε το πείραμα του Αsch είναι ότι : αν ένας πυρήνας ανθρώπων πιστεύει κάτι, αυτό είναι πάρα πολύ πιθανόν να «δημιουργήσει » και άλλους ανθρώπους, που θα το πιστέψουν πραγματικά, και θα το αντιλαμβάνονται έτσι και τελικά να διαδοθεί όπως η φωτιά στο δάσος και να καταλήξει το σύνολο του πληθυσμού να πιστεύει αυτό το κάτι.

  Οπότε είναι άμεσο, το πότε επηρεαζόμαστε και σε τι επίπεδο επηρεαζόμαστε από τους γύρο μας.

  Χρειάζεται να εξετάζουμε αν πραγματικά εμείς αισθανόμαστε έτσι, η αν είναι κάτι το οποίο δεν είχαμε φανταστεί, αν μπορούμε να το φανταστούμε και αλλιώς, αφού οι γύρο μας το αντιλαμβάνονται έτσι.

  Οι άνθρωποι πρωτίστως θέλουμε να ανήκουμε στο σύνολο –ή σε κάποιο υποσύνολο.

  Όταν οι πάντες σου λένε ότι « η γραμμή » που βλέπεις είναι η σωστή, ενώ εσύ βλέπεις ότι είναι λάθος, χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να πεις αυτό που πιστεύεις. Ευτυχώς που υπάρχουν τα ανθοϊάματα η ομοιοπαθητική η ψυχοθεραπεία.

  Εδώ στο μικρό κορίτσι βλέπουμε καθαρά την διαστρέβλωση της αντίληψης.

  Το κορίτσι άρχισε να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο στο σπίτι και στο σχολείο, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο ψυχιατρείο. Μόνο τότε αισθάνθηκε ανακουφισμένη.Στο νοσοκομείο υπήρχαν κι άλλοι ασθενείς που την άκουγαν και προσπαθούσαν να την κατανοήσουν. Ορισμένα άτομα από το προσωπικό που την άκουγαν επίσης, είχαν καταλάβει ότι η οικογένεια ήταν τοξική για εκείνη και ως εκ τούτου εισηγήθηκαν την παραμονή της στο ψυχιατρείο, όπου το κορίτσι ανθούσε. Εκείνη πάντα ήξερε (δεν είναι το σύνηθες) ότι δεν ήταν τόσο διαταραγμένη όσο την παρουσίαζε η μητέρα της. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό και καθώς ήταν αναπόφευκτο αφού δεν μπορεί κανείς να είναι επ’ αόριστον σε ψυχιατρείο, επέστρεψε στο σπίτι της και η κατάστασή της άρχισε να χειροτερεύει.

  Τέτοιες συμπεριφορές εκτυλίσσονται πολύ συχνά, εξελίσσονται σε ανθρώπινα δράματα, συμβαίνουν δίπλα μας πολλές φορές και κανείς « δεν τις γνωρίζει » , χειρότερο όμως είναι το ότι δεν μιλάει κανείς γι αυτό.

  Ο διαταραγμένος γονέας θα προβάλει τη διαταραχή του σε ένα συγκεκριμένο παιδί. Συχνά είναι ένα όμορφο και έξυπνο παιδί, που απειλεί το εύθραυστο, διαταραγμένο « εγώ » του γονέα. Ίσως ένας τέτοιος γονέας να είχε μια παιδική ηλικία, στην οποία του συνέβη το ίδιο πράγμα. Αυτές οι συμπεριφορές Ναι μπορεί να περάσουν από γενιά σε γενιά.

  Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διαταραχή του γονέα παραμένει κρυφή, προβάλλεται πάνω στο παιδί.

  Σε αυτές τις καταστάσεις όταν το παιδί μπορεί και βλέπει αυτή την εξαπάτηση, μπερδεύεται και τελικά οργίζεται, ο γονέας εκφράζει τη λύπη του για το παιδί, ενώ τα αδέλφια προσπαθούν να παρηγορήσουν τη μητέρα (τροφός και όχι μόνο). Έτσι δεν υπάρχει κανείς στον οποίο το παιδί μπορεί να στηριχθεί. Αυτά τα παιδιά περνούν συνήθως μια ζωή, όπου αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους υποστηρίζουν ότι είναι και ενεργούν όλο και περισσότερο ως διαταραγμένοι. Η τοξίνη βρίσκεται βαθιά μέσα τους και τους έχει καταστήσει αβοήθητους. Ο κόσμος συμπάσχει με τους « φτωχούς » γονείς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα « διαταραγμένα » παιδιά. Φτιάχνονται ιδρύματα οργανισμοί για να βοηθήσουν και η ζωή συνεχίζεται. Αλλά πώς συνεχίζεται.

  Πολύτιμη είναι η βοήθεια των δασκάλων και των συγγενών και καλό είναι όταν μπορούν να βγαίνουν απ την απάθεια και Να μιλάνε. Μιλήστε.

  Το παιδί δεν το διδάσκουμε εκείνο που θέλουμε ή εκείνο που ξέρουμε. Το παιδί το διδάσκουμε εκείνο που ήμαστε.

  Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην μετουσίωση των γεγονότων. Διαβάζουμε ο Bert Hellinger, να λέει κάπου: « Υπάρχει η αντίληψη ότι τα προβλήματά μας οφείλονται στους γονείς μας… Υποτίθεται πως εάν οι γονείς μας ήταν καλύτεροι, τότε θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για εμάς. Αυτή είναι μια παράξενη άποψη, γιατί ανάπτυξη σημαίνει να επιβιώνουμε μέσα από αντιξοότητες. Η διαδεδομένη άποψη ορισμένων είναι: αναπτυσσόμαστε παίρνοντας, παίρνοντας, παίρνοντας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι. Όμως αναπτυσσόμαστε ακριβώς μέσα από τις αντιξοότητες και αναπτυσσόμαστε με τα λάθη των γονιών μας και επίσης με αυτά που χρειάστηκε ν’ αντέξουμε με μεγάλη δυσκολία στην παιδική μας ηλικία. Σίγουρα είναι κρίμα, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία ν’ αναπτυχθούμε και να κερδίσουμε δύναμη στην πραγματική ζωή.
  Μερικές φορές αναρωτιέμαι πώς θα ήταν τα πράγματα για ένα παιδί με τέτοιους υποτιθέμενους τέλειους γονείς. Θα μπορεί να ζήσει; Θα γνώριζε κάτι από την πραγματική ζωή; Θα ήταν αυτό το παιδί ώριμο για μια σχέση ζευγαριού; »

  Θυμάμαι μια κοπέλα να λέει .. «Χμ! Αν υποφέρω; Όχι πια! Έχει πάψει να με απασχολεί»

  « Μπορεί να μεγαλώνεις αλλά το πληγωμένο παιδί μέσα σου παραμένει μικρό. Πρέπει να φροντίσεις αυτό το παιδί. Αν το αφήσεις αφρόντιστο θα μολύνει τις φιλίες σου, τις ερωτικές σου σχέσεις και οτιδήποτε κάνεις. Κυρίως όμως θα υποφέρουν πολλοί εξαιτίας του παιδιού αυτού που θα αντιδρά και θα μεταφέρει τον πόνο του εδώ και εκεί. »

  Ευτυχώς που υπάρχουν τα ανθοϊάματα η ομοιοπαθητική η ψυχοθεραπεία.

  Βιβλιογραφία

  •Το πείραμα συμμόρφωσης του Asch ψυχολογία

  •Toxic Parents: Overcoming Their Hurtful Legacy and Reclaiming Your Life Dr Susan Forward

  •Narcissistic Fathers: The Problem with being the Son or Daughter of a Narcissistic Parent, and how to fix it. A Guide for Healing and Recovering After Hidden Abuse Dr.Theresa J. Covert
  Τοξικοί γονείς. Πως να μιλήσει, να γράψει κανείς για τους τοξικούς γονείς. Πως να θίξει ένα θέμα που αφορά τους γονείς. Όμως δεν είναι όλοι οι γονείς ΓΟΝΕΙΣ. Υπάρχουν και αυτοί οι γονείς που κακοποιούν τα παιδιά τους με πολλούς και ποικίλους τρόπους. Ας μιλήσουμε όμως για τους τοξικούς γονείς. Οι πιο τοξικοί γονείς πολλές φορές είναι οι γονείς που δεν φαίνονται καθόλου τοξικοί. Σον κόσμο εμφανίζονται ως οι πιο φυσιολογικοί γονείς όλων. Τα παιδιά αυτών των γονέων δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν « δηλητηριαστεί » . Ούτε κανείς άλλος μπορεί να το διακρίνει, μέχρι να είναι πολύ αργά. Μερικοί τοξικοί γονείς επίσης κακοποιούν τα παιδιά τους, είτε σωματικά είτε ψυχικά. Στην περίπτωση αυτή, είναι επίσης προφανές ότι είναι τοξικοί και τα παιδιά μπορούν με κάποια βοήθεια ή ακόμα και επισήμανση, ενδεχομένως να κατανοήσουν αυτό το είδος της κακοποίησης και να συνειδητοποιήσουν πώς έχουν επηρεαστεί από αυτήν. Συνεπώς, μπορούν να προβλέψουν και να μάθουν να ελέγχουν μια τέτοια κακοποίηση για να ελαχιστοποιήσουν τις συνέπειες της, κάποιες φορές και κάποιες άλλες σ΄ ένα βαθμό σε σπάνιες περιπτώσεις εντελώς. Αργότερα στην ενηλικίωση ο άνθρωπος είναι σε θέση να κατανοεί και με τι τρόπο επηρεάστηκε αλλά και σε ποιους τομείς. Θύματα του εαυτού τους οι τοξικοί γονείς κ ως εκ τούτου πείθουν τον εαυτό τους, τα παιδιά τους και όλους τους άλλους ότι έχουν τις καλύτερες προθέσεις. Κάτι που πραγματικά το πιστεύουν. Η τοξικότητά τους γίνεται ακόμα πιο σοβαρή επειδή είναι καλά κρυμμένη. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν κακή πρόθεση, απλά και μόνο επειδή ούτε οι ίδιοι θα το είχαν σκεφτεί ποτέ αλλά δεν είναι και κάτι που μπορεί να διακρίνει κανείς ή και να αποδείξει τόσο απλά. Ο ψυχαναλυτής Gerald Schoenewolf, Ph.D αναφέρει ένα περιστατικό, στο οποίο μια διαταραγμένη μητέρα αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη κόρη της σαν να είχε εκείνη διαταραχθεί. Η μητέρα ήταν σε πλήρη άρνηση της δικής της διαταραχής. Καθώς η κόρη της μεγάλωνε, τα μικρότερα αδέλφια της « γνώριζαν » εκ της μητρός και της συμπεριφοράς αυτής ότι το κορίτσι είχε προβλήματα και την αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο που την αντιμετώπιζε και η μητέρα τους. Στην κανονική, υγιή ανατροφή των παιδιών, ο χαρακτήρας ενός παιδιού στηρίζεται και ενθαρρύνεται από τους γονείς, το παιδί αισθάνεται ότι έχει σωστή κρίση, υγιή ένστικτα και είναι κάποιος που είναι αξιόπιστος και λογικός. Στο είδος της ανατροφής που αναφέρθηκε παραπάνω, το παιδί έχει ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά. Όταν ντροπιάζεις ένα παιδί δεν μπορούν να αναπτυχθούν οι νευρολογικές διαδρομές που έχουν σκέψεις αυτοεκτίμησης. Το μίσος για τον εαυτό είναι σπόρος που φυτεύεται από έξω. Όταν το κάνεις αυτό σε ένα παιδί, γίνεται ένα ζιζάνιο τόσο χοντρό, μεγαλώνει τόσο γρήγορα, που το παιδί δεν ξέρει κάτι άλλο. Γίνεται κάτι τόσο φυσικό όσο φυσική είναι η βαρύτητα. Η μητέρα του κοριτσιού πήγαινε στο γιατρό ξανά και ξανά και εμφανιζόταν εξαιρετικά ανήσυχη για την κατάσταση της κόρης της. Αυτό έκανε το κορίτσι να φαίνεται ακόμα πιο διαταραγμένο, επειδή βαθιά μέσα της ήξερε ότι η μητέρα της υποκρινόταν. Για τη μητέρα της, το κορίτσι ήταν αμείλικτο, ανεξήγητα επιθετικό. Τελικά, η μικρή εγκατέλειψε την προσπάθεια να είναι το καλό παιδί και άρχισε να συμπεριφέρεται όπως θα ήθελε η μητέρα της. Τελικά, άρχισε να την μισεί: « Θέλω να την σκοτώσω » , έλεγε στους γιατρούς. Η μητέρα απαντούσε, κλαίγοντας: « Απλά δεν ξέρω γιατί συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο. Ο σύζυγός μου και εγώ έχουμε δοκιμάσει τα πάντα για να την βοηθήσουμε » . ‘Ένας απ του παράγοντες που συντέλεσε για να συμβεί αυτό εξηγείτε κατά κάποιο τρόπο από το πείραμα συμμόρφωσης του Asch,* το οποίο απέδειξε (ή τουλάχιστον κατέδειξε, γιατί όπως έχουν πει οι κοινωνικές επιστήμες δεν υπάρχει απόδειξη) ότι η πνευματική ανεξαρτησία του ανθρώπου είναι ένας μύθος. Ένα σημαντικό στοιχείο που κατέδειξε το πείραμα του Αsch είναι ότι : αν ένας πυρήνας ανθρώπων πιστεύει κάτι, αυτό είναι πάρα πολύ πιθανόν να «δημιουργήσει » και άλλους ανθρώπους, που θα το πιστέψουν πραγματικά, και θα το αντιλαμβάνονται έτσι και τελικά να διαδοθεί όπως η φωτιά στο δάσος και να καταλήξει το σύνολο του πληθυσμού να πιστεύει αυτό το κάτι. Οπότε είναι άμεσο, το πότε επηρεαζόμαστε και σε τι επίπεδο επηρεαζόμαστε από τους γύρο μας. Χρειάζεται να εξετάζουμε αν πραγματικά εμείς αισθανόμαστε έτσι, η αν είναι κάτι το οποίο δεν είχαμε φανταστεί, αν μπορούμε να το φανταστούμε και αλλιώς, αφού οι γύρο μας το αντιλαμβάνονται έτσι. Οι άνθρωποι πρωτίστως θέλουμε να ανήκουμε στο σύνολο –ή σε κάποιο υποσύνολο. Όταν οι πάντες σου λένε ότι « η γραμμή » που βλέπεις είναι η σωστή, ενώ εσύ βλέπεις ότι είναι λάθος, χρειάζεται μεγάλο θάρρος για να πεις αυτό που πιστεύεις. Ευτυχώς που υπάρχουν τα ανθοϊάματα η ομοιοπαθητική η ψυχοθεραπεία. Εδώ στο μικρό κορίτσι βλέπουμε καθαρά την διαστρέβλωση της αντίληψης. Το κορίτσι άρχισε να συμπεριφέρεται με τον ίδιο τρόπο στο σπίτι και στο σχολείο, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο ψυχιατρείο. Μόνο τότε αισθάνθηκε ανακουφισμένη.Στο νοσοκομείο υπήρχαν κι άλλοι ασθενείς που την άκουγαν και προσπαθούσαν να την κατανοήσουν. Ορισμένα άτομα από το προσωπικό που την άκουγαν επίσης, είχαν καταλάβει ότι η οικογένεια ήταν τοξική για εκείνη και ως εκ τούτου εισηγήθηκαν την παραμονή της στο ψυχιατρείο, όπου το κορίτσι ανθούσε. Εκείνη πάντα ήξερε (δεν είναι το σύνηθες) ότι δεν ήταν τόσο διαταραγμένη όσο την παρουσίαζε η μητέρα της. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό και καθώς ήταν αναπόφευκτο αφού δεν μπορεί κανείς να είναι επ’ αόριστον σε ψυχιατρείο, επέστρεψε στο σπίτι της και η κατάστασή της άρχισε να χειροτερεύει. Τέτοιες συμπεριφορές εκτυλίσσονται πολύ συχνά, εξελίσσονται σε ανθρώπινα δράματα, συμβαίνουν δίπλα μας πολλές φορές και κανείς « δεν τις γνωρίζει » , χειρότερο όμως είναι το ότι δεν μιλάει κανείς γι αυτό. Ο διαταραγμένος γονέας θα προβάλει τη διαταραχή του σε ένα συγκεκριμένο παιδί. Συχνά είναι ένα όμορφο και έξυπνο παιδί, που απειλεί το εύθραυστο, διαταραγμένο « εγώ » του γονέα. Ίσως ένας τέτοιος γονέας να είχε μια παιδική ηλικία, στην οποία του συνέβη το ίδιο πράγμα. Αυτές οι συμπεριφορές Ναι μπορεί να περάσουν από γενιά σε γενιά. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η διαταραχή του γονέα παραμένει κρυφή, προβάλλεται πάνω στο παιδί. Σε αυτές τις καταστάσεις όταν το παιδί μπορεί και βλέπει αυτή την εξαπάτηση, μπερδεύεται και τελικά οργίζεται, ο γονέας εκφράζει τη λύπη του για το παιδί, ενώ τα αδέλφια προσπαθούν να παρηγορήσουν τη μητέρα (τροφός και όχι μόνο). Έτσι δεν υπάρχει κανείς στον οποίο το παιδί μπορεί να στηριχθεί. Αυτά τα παιδιά περνούν συνήθως μια ζωή, όπου αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί αλλά δεν μπορούν να το αποδείξουν. Γίνονται οι διαταραγμένοι άνθρωποι που οι γονείς τους υποστηρίζουν ότι είναι και ενεργούν όλο και περισσότερο ως διαταραγμένοι. Η τοξίνη βρίσκεται βαθιά μέσα τους και τους έχει καταστήσει αβοήθητους. Ο κόσμος συμπάσχει με τους « φτωχούς » γονείς, οι οποίοι έχουν να αντιμετωπίσουν αυτά τα « διαταραγμένα » παιδιά. Φτιάχνονται ιδρύματα οργανισμοί για να βοηθήσουν και η ζωή συνεχίζεται. Αλλά πώς συνεχίζεται. Πολύτιμη είναι η βοήθεια των δασκάλων και των συγγενών και καλό είναι όταν μπορούν να βγαίνουν απ την απάθεια και Να μιλάνε. Μιλήστε. Το παιδί δεν το διδάσκουμε εκείνο που θέλουμε ή εκείνο που ξέρουμε. Το παιδί το διδάσκουμε εκείνο που ήμαστε. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ στην μετουσίωση των γεγονότων. Διαβάζουμε ο Bert Hellinger, να λέει κάπου: « Υπάρχει η αντίληψη ότι τα προβλήματά μας οφείλονται στους γονείς μας… Υποτίθεται πως εάν οι γονείς μας ήταν καλύτεροι, τότε θα ήταν καλύτερα τα πράγματα για εμάς. Αυτή είναι μια παράξενη άποψη, γιατί ανάπτυξη σημαίνει να επιβιώνουμε μέσα από αντιξοότητες. Η διαδεδομένη άποψη ορισμένων είναι: αναπτυσσόμαστε παίρνοντας, παίρνοντας, παίρνοντας, χωρίς να χρειάζεται να κάνουμε κάτι εμείς οι ίδιοι. Όμως αναπτυσσόμαστε ακριβώς μέσα από τις αντιξοότητες και αναπτυσσόμαστε με τα λάθη των γονιών μας και επίσης με αυτά που χρειάστηκε ν’ αντέξουμε με μεγάλη δυσκολία στην παιδική μας ηλικία. Σίγουρα είναι κρίμα, αλλά είναι επίσης μια ευκαιρία ν’ αναπτυχθούμε και να κερδίσουμε δύναμη στην πραγματική ζωή. Μερικές φορές αναρωτιέμαι πώς θα ήταν τα πράγματα για ένα παιδί με τέτοιους υποτιθέμενους τέλειους γονείς. Θα μπορεί να ζήσει; Θα γνώριζε κάτι από την πραγματική ζωή; Θα ήταν αυτό το παιδί ώριμο για μια σχέση ζευγαριού; » Θυμάμαι μια κοπέλα να λέει .. «Χμ! Αν υποφέρω; Όχι πια! Έχει πάψει να με απασχολεί» « Μπορεί να μεγαλώνεις αλλά το πληγωμένο παιδί μέσα σου παραμένει μικρό. Πρέπει να φροντίσεις αυτό το παιδί. Αν το αφήσεις αφρόντιστο θα μολύνει τις φιλίες σου, τις ερωτικές σου σχέσεις και οτιδήποτε κάνεις. Κυρίως όμως θα υποφέρουν πολλοί εξαιτίας του παιδιού αυτού που θα αντιδρά και θα μεταφέρει τον πόνο του εδώ και εκεί. » Ευτυχώς που υπάρχουν τα ανθοϊάματα η ομοιοπαθητική η ψυχοθεραπεία. Βιβλιογραφία •Το πείραμα συμμόρφωσης του Asch ψυχολογία •Toxic Parents: Overcoming Their Hurtful Legacy and Reclaiming Your Life Dr Susan Forward •Narcissistic Fathers: The Problem with being the Son or Daughter of a Narcissistic Parent, and how to fix it. A Guide for Healing and Recovering After Hidden Abuse Dr.Theresa J. Covert
  Like
  Love
  2
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • Ο άνθρωπος για να συναντήσει την αλήθεια και να την βιώσει είναι πρώτα αναγκαίο να αρθούν τα εσωτερικά εμπόδια που τον εμποδίζουν προς τον στόχο αυτό.
  Καλείται να απελευθερωθεί από την αλλοτρίωση του, η οποία εκφράζεται με άγχος κι αγωνία. Να ξεπεράσει κάθε σαδομαζοχιστική σχέση που τον εμποδίζει να αγαπήσει και να αγαπηθεί, που τον εμποδίζει να χαίρεται και να δημιουργεί...
  Με τα κατάλληλα Ανθοϊάματα μπορούμε να διευκολύνουμε την διαδικασία αυτή.
  Ο άνθρωπος για να συναντήσει την αλήθεια και να την βιώσει είναι πρώτα αναγκαίο να αρθούν τα εσωτερικά εμπόδια που τον εμποδίζουν προς τον στόχο αυτό. Καλείται να απελευθερωθεί από την αλλοτρίωση του, η οποία εκφράζεται με άγχος κι αγωνία. Να ξεπεράσει κάθε σαδομαζοχιστική σχέση που τον εμποδίζει να αγαπήσει και να αγαπηθεί, που τον εμποδίζει να χαίρεται και να δημιουργεί... Με τα κατάλληλα Ανθοϊάματα μπορούμε να διευκολύνουμε την διαδικασία αυτή.
  Like
  1
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • Όταν ο κόσμος οργανώνεται γύρω από την βία ας αναζητήσουμε μια μικρή φωλιά, ένα καταφύγιο να αισθανθούμε ξανά Άνθρωποι, ας αναζητήσουμε μια γωνία να σκεφτούμε τα πάντα από την αρχή, γιατί φίλε μου σίγουρα πάμε σε λάθος κατεύθυνση.
  Καλημέρα μας αδέλφια καλή λευτεριά.
  Όταν ο κόσμος οργανώνεται γύρω από την βία ας αναζητήσουμε μια μικρή φωλιά, ένα καταφύγιο να αισθανθούμε ξανά Άνθρωποι, ας αναζητήσουμε μια γωνία να σκεφτούμε τα πάντα από την αρχή, γιατί φίλε μου σίγουρα πάμε σε λάθος κατεύθυνση. Καλημέρα μας αδέλφια καλή λευτεριά.
  Like
  1
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • "Υπερασπιστείτε το δικαίωμά σας να σκέφτεστε, γιατί ακόμη και να σκεφτείτε λάθος είναι καλύτερο από το να μην σκέφτεστε καθόλου."

  Υπατία
  "Υπερασπιστείτε το δικαίωμά σας να σκέφτεστε, γιατί ακόμη και να σκεφτείτε λάθος είναι καλύτερο από το να μην σκέφτεστε καθόλου." Υπατία
  Like
  1
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • "Όποιος κοιτάζει μια φορά τον κόσμο ζ ε σ τ ά, ποτέ του δεν κρυώνει.."

  Γιάννης Ρίτσος
  Καλημέρα μας αδέλφια καλή λευτεριά και καλή τύχη
  "Όποιος κοιτάζει μια φορά τον κόσμο ζ ε σ τ ά, ποτέ του δεν κρυώνει.." Γιάννης Ρίτσος Καλημέρα μας αδέλφια καλή λευτεριά και καλή τύχη
  Like
  1
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • Όταν ο "αόρατος πόλεμος" γίνεται ορατός, τότε και ο πολεμιστής οφείλει να αλλάζει την τακτική του.
  Καλημέρα μας αδέλφια και καλή λευτεριά.
  Όταν ο "αόρατος πόλεμος" γίνεται ορατός, τότε και ο πολεμιστής οφείλει να αλλάζει την τακτική του. Καλημέρα μας αδέλφια και καλή λευτεριά.
  Like
  1
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • ακαταλληλο αν θελετε να παραμεινετε σε υπνο βαθυ
  ακαταλληλο αν θελετε να παραμεινετε σε υπνο βαθυ
  Like
  1
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • it's been a while
  it's been a while
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
 • Αυτοί πού τα αφήνουν όλα στην τύχη... πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τα αποτελέσματα της τύχης. Ε; τι λες ;
  Καλημέρα μας αδέλφια Καλή λευτεριά
  Αυτοί πού τα αφήνουν όλα στην τύχη... πρέπει να μάθουν να αποδέχονται τα αποτελέσματα της τύχης. Ε; τι λες ; Καλημέρα μας αδέλφια Καλή λευτεριά
  Like
  2
  0 Σχόλιο 0 Μοιράστηκε
Προωθημένο
Προωθημένο